Savjeti

Pitajte svog liječnika

PAMM sindrom je česta tegoba. Može se ublažiti uz pomoć stručnog savjetovanja i liječenjem. Postoji mnogo stručnjaka koji vam mogu pomoći u kontroli i liječenju simptoma. Među njima su liječnici (specijalisti opće ili obiteljske medicine, urologije, ginekologije, fizijatrije), medicinske sestre i fizioterapeuti.

Kao i kod svake nove dijagnoze, za svog liječnika sigurno imate puno pitanja o vašem zdravstvenom stanju i planiranom liječenju. Ovdje je popis predloženih pitanja koja možete postaviti svom liječniku tijekom sljedećeg posjeta:

 • Jesu li moguće komplikacije u vezi s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom?
 • Što mislite da je osnovni uzrok mog stanja?
 • Kakvo liječenje preporučujete za PAMM i zašto?
 • Postoje li lijekovi koje mogu uzimati za liječenje PAMM-a?
 • Ako ti lijekovi imaju nuspojave, što mogu učiniti da ih kontroliram?
 • Hoće li lijek djelovati odmah ili će trebati neko vrijeme da pokaže blagotvorne učinke?
 • Ako će lijek djelovati i PAMM se poboljša, mogu li prestati uzimati lijek?
 • Može li se PAMM izliječiti?
 • Postoje li vježbe za ublažavanje simptoma?
 • Moram li posjetiti fizioterapeuta?
 • Postoji li određena hrana ili pića koja mogu pogoršati moje stanje?
 • Koje još promjene u životu mogu učiniti za lakšu kontrolu PAMM-a?
 • Postoji li kakav rizik ako se PAMM ne liječi?
 
Pitajte svog liječnika kada ga trebate ponovno posjetiti i što ponijeti sa sobom na sljedeći pregled.
 

Praktični savjeti

Živjeti s PAMM-om može biti izazov, ali u tome niste sami. Članovi obitelji, prijatelji, zdravstveni djelatnici i drugi ljudi koji pate od PAMM-a mogu vam pružiti podršku i biti bogat izvor ideja. Uz pomoć drugih i planiranjem aktivnosti, možete uspješno kontrolirati svoje PAMM simptome kod kuće i drugdje.

Ovdje navodimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u suočavanju sa svakodnevnim izazovima:

Pristup toaletu trebao bi biti što lakši. Ako imate tegobe s kretanjem, razmislite o posebnim prilagodbama u svojoj kupaonici, poput ručica ili povišenog sjedala. Ponekad noćna posuda u spavaćoj sobi znatno olakša život.

Kofein se nalazi u čaju, kavi, gaziranim pićima i nekim tabletama protiv bolova. Kofein potiče stvaranje  mokraće. Također može izravno stimulirati mokraćni mjehur i tako pogoršati simptome urinarne hitnosti. Pokušajte provesti tjedan dana bez kofeina da biste vidjeli smiruju li se simptomi. Ako zapravo primijetite olakšanje simptoma, pokušajte se potpuno odreći kofeina. U svakom slučaju, bilo bi dobro smanjiti konzumaciju pića koja sadržavaju kofein. Također ćete znati da nakon konzumiranja kofeina morate biti u blizini toaleta.

Alkohol pogoršava simptome kod nekih ljudi. I za njega vrijedi isti savjet kao i za pića koja sadržavaju kofein.

Pijte uobičajene količine tekućine. Možda ćete zaključiti da se mjehur ne napuni tako brzo ako pijete manje tekućine, ali to zapravo pogoršava simptome jer mokraća postaje koncentriranija, što može iritirati mišić mokraćnog mjehura. Planirajte svakodnevno piti uobičajene količine tekućine, to jest oko dvije litre, a u toploj klimi i po vrućem vremenu još više.

Na toalet idite samo kad trebate. Neki se bolesnici naviknu ići na toalet češće nego što bi trebali. Za svaki slučaj idu na toalet i kad u mokraćnom mjehuru imaju samo malu količinu mokraće. Na prvi pogled se to čini smisleno, jer zaključuju da se simptomi prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura neće pojaviti ako mjehur nije pun i redovito se prazni. Međutim, dugoročno se takvih ponašanjem  simptomi mogu pogoršati. Ako prečesto odlazite na toalet, mokraćni mjehur se navikne zadržavati samo malu količinu mokraće i može postati još osjetljiviji i aktivniji pri malim dodatnim opterećenjima. Kad takav bolesnik mora malo duže zadržati mokraću, primijeti da su simptomi teži  nego ikad.

 

Putovanje

PAMM - prekomjerno aktivan mokraćni mjehur i putavanja
 
 • Možda se čini očito, ali ipak spomenimo: ako vam redovno treba pristup toaletu, odaberite način prijevoza koji uključuje toalet. Ako putujete autobusom, pobrinite se da u autobusu postoji toalet prije nego što rezervirate voznu kartu.
 • Rezervirajte kartu za vlak ili autobus na vrijeme i rezervirajte mjesto u blizini toaleta. Većina putničkih agencija nudi internetsku rezervaciju koja vam omogućuje odabir mjesta.
 • Važno je znati koje tvari nadražuju mokraćni mjehur i izbjegavati ih tijekom putovanja. To uključuje pića s kofeinom, alkohol, gazirana pića kao i začinjenu i kiselu hranu.
 • U avionima budite posebno oprezni da ne pretjerate s konzumiranjem raznih pića koja iritiraju mjehur, poput kave, čaja, alkohola i bezalkoholnih pića.
 • Ako idete na dugo putovanje, tijekom putovanja ne štedite s vodom za piće kako biste rjeđe išli na toalet, jer takva strategija može imati negativan učinak. Ako ne pijete dovoljno tekućine, vaš urin može postati koncentriraniji, što iritira sluznicu mjehura i može izazvati grčeve.

 

Budite motivirani

Mnogi vjeruju da postavljanje ciljeva pomaže u ublažavanju simptoma. Zapišite si neke od ciljeva koje ćete pokušati postići u sljedeća tri mjeseca.

 

Što je dostupno?

 • Ulošci za inkontinenciju dostupni su za muškarce i žene, postoje u različitim veličinama i s različitim stupnjevima upijanja za blagu, umjerenu i tešku urinarnu inkontinenciju. Neki se diskretno uklapaju u  donje rublje i pružaju potpunu pouzdanost i zaštitu. Drugi su veći i mogu se nositi u posebno rastezljivim hlačama za inkontinenciju.
 • Muške i ženske perive gaćice izgledaju poput svakodnevnog donjeg rublja, ali pružaju dodatnu sigurnost zahvaljujući umetnutom upijajućem jastučiću za inkontinenciju, koji nudi udobnost i diskretnu potporu kod blage urinarne inkontinencije.
 • Dostupne su vodonepropusne zaštitne podloge koje štite vaš krevet od nezgoda zbog vlaženja u krevetu ili inkontinencije.
 • Madraci za inkontinenciju dizajnirani su tako da imaju visoki stupanj upijanja, tako da možete biti sigurni.
 
Ako se urinarna inkontinencija ne može liječiti, može se propisati kateter, ovisno o težini tegoba u vezi s istjecanjem mokraće.

Savjeti

Ne dozvolite da mokraćni mjehur kroji vaš život! Ako primijetite simptome PAMM-a, obratite se svom liječniku. To je pravi put za uspješnu kontrolu vašeg mokraćnog mjehura!

Literatura

1.  Milsom I, Abrams P, Cardozo L, Roberts RG, Thuroff J, Wein AJ. How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study. BJU Int 2001; 87: 760–6

2.  Abrams P, Cardozo L, Fall M et al. The standardisation of terminology in lower urinary tract function: report from the standardisation sub-committee of the International Continence Society. Urology 2003; 61: 37–49

3.  Andersson KE, Arner A. Urinary bladder contraction and relaxation: Physiology and pathophysiology. Physiol Rev 2004; 84:935–86

4.  Coyne KS, Sexton CC, Irwin DE, Kopp ZS, Kelleher CJ, Milsom I. The impact of overactive bladder, incontinence and other lower urinary tract symptoms on quality of life, work productivity, sexuality and emotional well-being in men and women: results from the EPIC study. BJU Int 2008; 101: 1388–95

5.  Burkhard et al. EAU Guidelines on urinary incontinence in adult patients; 2020