Život s PAMM-om

Što je prekomjerno aktivan mokraćni mjehur?

Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur, skraćeno PAMM, skup je simptoma koji se javljaju prilikom mokrenja. Mislite li da je ovo rijedak sindrom? Dvije velike studije pokazale su da svaka šesta odrasla osoba starija od 40 godina ima jedan od oblika PAMM-a. Simptomi mogu biti različito teški. Otprilike svaka treća osoba s PAMM-om ima epizode urgentne inkontinencije.

PAMM se može pojaviti kada živčani podražaji između mokraćnog mjehura i mozga nalože mokraćnom mjehur da se isprazni, iako nije pun. PAMM se također opaža ako su mišići u mjehuru previše aktivni. U oba slučaja, mišići mokraćnog mjehura skupljaju se da isprazne mokraću prije nego što bi trebali. Takva kontrakcija uzrokuje iznenadni i snažni nagon za mokrenjem (urinarna urgencija).

Rizik od PAMM simptoma povećava se s godinama, a ugroženi su i muškarci i žene. Rizik je veći u žena u postmenopauzi i muškaraca koji su imali problema s prostatom. Povećani rizik od PAMM-a također se uočava u bolesnika s neurološkim bolestima, kao što su moždani udar i multipla skleroza.

Simptomi PAMM-a mogu se pogoršati i konzumiranjem hrane ili pića koja iritiraju mokraćni mjehur, poput kofeina, alkohola i začinjenih jela.

Život s PAMMom - Što je prekomjerno aktivan mokraćni mjehur?

Simptomi

PAMM uzrokuje nehotično stezanje mišića mokraćnog mjehura. Simptomi su sljedeći:

1. Urinarna urgencija ili hitnost je iznenadna potreba za pražnjenjem mokraćnog mjehura zbog koje morate odmah na toalet.

2. Učestalo mokrenje znači da trebate češće ići na toalet, više od osam puta dnevno. 

3. Nokturija je često buđenje tijekom noći zbog mokrenja.

4. Urgentna inkontinencija je nevoljno istjecanje manjih ili većih količina mokraće kada u nuždi ne uspijete pravovremeno doći do toaleta.

Kako funkcionira mokraćni mjehur?

Mokraćni mjehur je šuplji mišić u obliku balona odgovoran za pohranu mokraće. Kad se mjehur napuni, postaje okrugao, a kada je prazan, smanjuje se. U zdrav mokraćni mjehur može se pohraniti od 300 do 500 ml mokraće. Uretra je cijev koja omogućuje izlučivanje mokraće iz mjehura prema van. 

Mnogi mišići djeluju zajedno kao brana zadržavajući mokraću u mjehuru u razdoblju između odlazaka na toalet.

Mjehur podupiru mišići dna zdjelice koji pomažu u održavanju kontinencije mokraće.
 
Živci u mokraćnom mjehuru govore vam kada je vrijeme za pražnjenje mjehura. Kada se mjehur napuni i dosegne svoju granicu, pošalje u mozak živčane signale i potreba za mokrenjem se povećava.
 
Kad idete u toalet mokriti, mozak šalje signale mišićima mokraćnog mjehura da se stegnu i istisnu urin iz mokraćnog mjehura.
 
U isto vrijeme mozak šalje signale mišićima sfinktera i dna zdjelice da se opuste. Mjehur obično ispraznimo osam puta u jednom danu.

 

Što mogu učiniti sam?

Ako primijetite simptome PAMM-a, razgovarajte sa svojim liječnikom o svim pojedinostima. Razgovor o takvim intimnim stvarima može biti neugodan, ali vrlo koristan, pogotovo ako simptomi remete vaš posao, druženje i svakodnevne aktivnosti.

Mnogi ljudi s tegobama vezanim uz mokraćni mjehur izbjegavaju posjet liječniku. Nažalost, prekasno suočavanje s PAMM-om može značajno narušiti kvalitetu života.

Postoje razne učinkovite mogućnosti liječenja PAMM-a, pa ako vam je dijagnoza nedavno postavljena, na dobrom ste putu da uspješno riješite tegobe s mokraćnim mjehurom. 

Kao i kod svake nove dijagnoze, za svog liječnika sigurno imate puno pitanja o vašem zdravstvenom  stanju i planiranom liječenju. Ovdje je popis predloženih pitanja koja možete postaviti svom liječniku tijekom sljedećeg posjeta:

 • Jesu li moguće komplikacije u vezi s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom
 • Što mislite da je osnovni uzrok mog stanja?
 • Kakvo liječenje preporučujete za PAMM i zašto?
 • Postoje li lijekovi koje mogu uzimati za liječenje PAMM-a?
 • Ako ti lijekovi imaju nuspojave, što mogu učiniti da ih kontroliram?
 • Hoće li lijek djelovati odmah ili će trebati neko vrijeme da pokaže blagotvorne učinke?
 • Ako će lijek djelovati i PAMM se poboljša, mogu li prestati uzimati lijek?
 • Može li se PAMM izliječiti?
 • Postoje li vježbe za ublažavanje simptoma?
 • Moram li posjetiti fizioterapeuta?
 • Postoji li određena hrana ili pića koja mogu pogoršati moje stanje?
 • Koje još promjene u životu mogu učiniti za lakšu kontrolu PAMM-a?
 • Postoji li kakav rizik ako se PAMM ne liječi?
 
Pitajte svog liječnika kada ga trebate ponovno posjetiti i što ponijeti sa sobom na sljedeći pregled.

Život s PAMM-om

Ne dozvolite da mokraćni mjehur kroji vaš život! Ako primijetite simptome PAMM-a, obratite se svom liječniku. To je pravi put za uspješnu kontrolu vašeg mokraćnog mjehura!

Literatura

1.  Milsom I, Abrams P, Cardozo L, Roberts RG, Thuroff J, Wein AJ. How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study. BJU Int 2001; 87: 760–6

2.  Abrams P, Cardozo L, Fall M et al. The standardisation of terminology in lower urinary tract function: report from the standardisation sub-committee of the International Continence Society. Urology 2003; 61: 37–49

3.  Andersson KE, Arner A. Urinary bladder contraction and relaxation: Physiology and pathophysiology. Physiol Rev 2004; 84:935–86

4.  Coyne KS, Sexton CC, Irwin DE, Kopp ZS, Kelleher CJ, Milsom I. The impact of overactive bladder, incontinence and other lower urinary tract symptoms on quality of life, work productivity, sexuality and emotional well-being in men and women: results from the EPIC study. BJU Int 2008; 101: 1388–95

5.  Burkhard et al. EAU Guidelines on urinary incontinence in adult patients; 2020